Projekt vznikol z iniciatívy študentov STU pod záštitou pedagógov z Ústavu procesného inžinierstva Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (ÚPI SjF STU).
Realizácia projektu bola podporená spoluprácou s:
- pivovarom NILIO (prvý nealkoholický pivovar na Slovensku, jedinečný svojou remeselnou výrobou)
- spoločnosťou SFÉRA, a. s. (o.i. v rámci projektu Smart Brewery vývojár aplikácie „strojVR“, umožňujúcej vizualizáciu a interakciu technologických procesov využitím virtuálnej a rozšírenej reality)
V rámci projektového riešenia boli podané na Úrad priemyselného vlastníctva SR žiadosti o priemyselno-právnu ochranu technického riešenia formou prihlášky úžitkového vzoru č. 9337 a patentovej prihlášky č. 145-2020. Pre medzinárodnú ochranu technického riešenia bola podaná medzinárodná patentová prihláška prostredníctvom Patent Cooperation Treaty pod označením PCT/ IB2021/062375, WO 2022/144763A1, EP4271787 – Device and method for automated. PCT spravuje Svetová organizácia duševného vlastníctva (WIPO).
Aplikácia „strojAR“ posúva pivovar do kategórie inteligentných technologických zariadení.
Aplikácia umožňuje vzdialeným ovládaním automatizovať výrobné procesy, a to na základe vizualizácie a interakcie technologických procesov, využitím virtuálnej a rozšírenej reality.
Online verzia aplikácie umožňuje používateľovi komplexný výrobný proces v rozšírenej realite na diaľku nielen monitorovať, ale v ktoromkoľvek okamihu aj riadiť. Používateľ je tak schopný v prípade vzniku nežiadúcej situácie vzniknutý problém okamžite riešiť.
Aplikácia vizualizuje procesy údržby a intuitívne navádza používateľa na realizáciu servisných, aj vysokokvalifikovaných výkonov v reálnom čase, a to nielen v reálnom prostredí, ale aj na virtuálnom modeli. Základnou funkcionalitou aplikácie je aj konštantný zber dát.
Prepojením reálneho a virtuálneho prostredia sa dosahuje automatizácia procesov zabezpečujúca konzistentnú kvalitu výrobného procesu a minimalizujúca ľudskú chybovosť. Konštantný zber dát poskytuje cenné informácie na analýzu s cieľom zlepšovania výrobných postupov.